TERKINI
WARGA
Webmail      INTEGRITI     
       
Tempahan Kenderaan   HRMIS  
       
Tempahan Bilik Mesyuarat   Kemudahan
Cuti
Gantian
 
PEMAJU
Lesen & Permit   PPT  
       
Garis Panduan   e-Pemaju  
       
Penguatkuasan   BLESS  
AWAM
DRN   SPP   PPR
         
PPT   Aduan   Muat Turun
         
UNDI   Maklumat Pemaju   Garis Panduan
         
image
F.A.Q
image
Contact
Us
image
Complaints and
Feedback
image
Sitemap

INFORMASI > Maklumat Am JPN > Program Pembangunan Setinggan

INFORMASI > Maklumat Am JPN > Program Pembangunan Setinggan

PROGRAM PEMBANGUNAN SETINGGAN
 
  Latar Belakang  
 
 
Menurut Banci 2000 penduduk Malaysia telah dianggarkan berjumlah 23.27 juta berbanding dengan Banci 1991 iaitu 18.38 juta. Jumlah ini merupakan penambahan sebanyak 4.9 juta orang atau memberikan kadar pertumbuhan tahunan purata sebanyak 2.6 dalam tempoh antara banci 1991 - 2000.
 
 
 
Penduduk kawasan Bandar telah meningkat dari 50.7% (1991) ke 62 % (2000). Proses urbanisasi tertumpu kepada pembangunan industri, pelaburan, infrastruktur, perkhidmatan sosial dan ekonomi. Perindustrian dan perbandaran mewujudkan peluang ekonomi yang lebih dipusat-pusat bandar. Peningkatan penduduk bandar, tidak sejajar dengan pembekalan perumahan maka wujud kawasan penempatan setinggan.
 
 
 
Setinggan didefinasikan sebagai aktiviti penerokaan/ pendudukan/ pembinaan bangunan di atas tanah hak kepunyaan pihak lain (sama ada tanah kerajaan, tanah rezab kerajaan, tanah agensi kerajaan, tanah komuniti, tanah persendirian dll) secara tidak sah dari segi undang-undang.
 
 
 
  Isu & Masalah  
 
 
Pelbagai isu-isu dan masalah berkaitan seperti kesesakan penghuni, masalah sosial, kemiskinan, keburukan astetik alam sekitar dengan bangunan berselerak serta kekurangan kemudahan insfrastruktur dan sebagainya telah wujud di kawasan setinggan dan kawasan sekitarnya.
 
 
  Cadangan & Penyelesaian  
 
 
Sehubungan itu, pelbagai usaha telah dan sedang diambil untuk menangani masalah setinggan di negara ini termasuklah mewujudkan pelan tindakan dasar, strategi dan garis panduan berkaitan dengan pengawalan dan penempatan semula setinggan. Langkah-langkah lain yang telah dilaksanakan termasuklah bancian dan mendaftar penduduk setinggan untuk tujuan perancangan, kawalan serta pelaksanaan Sistem Pendaftaran Terbuka (SPT) Berkomputer bagi memilih pembeli rumah kos rendah dan majikan-majikan digalakkan menyediakan kediaman sementara atau untuk disewa kepada pekerja mereka. Pihak Kementerian sentiasa bekerjasama dengan Kerajaan Negeri dan Pihak Berkuasa Tempatan dalam membantu menyelesaikan permasalahan setinggan bagi mencapai matlamat setinggan sifar di seluruh negara .
 
 
 
Dikemaskini pada 22 Mei 2013
 
Jumlah Capaian : 1870143
 
 
Cetak versi format pencetak untuk halaman ini  Cetak halaman ini   E-Mel halaman ini kepada kawan  E-mel halaman Ini
 

Kemaskini pada 2015-04-04 15:56:58 daripada Administrator

  •  
  • Email this page
  • 3569
       

Jumlah Pengunjung:
Hari IniHari Ini3178
Jumlah PelawatJumlah Pelawat11541533
                      
 
MSC     mygov      QR
 
Hakcipta Terpelihara 2012 © Jabatan Perumahan Negara
Jabatan Perumahan Negara, Aras 30-38, No 51, Persiaran Perdana, Presint 4, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62100 Putrajaya. Tel : 03-8000 8000 
Paparan terbaik Microsoft Internet Explorer Ver. 8.0, Mozilla Firefox Ver. 14.0 ke atas, Google Chrome Ver. 20.0 ke atas dan resolusi 1024 x 768 ke atas
 
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan |Bantuan |
Soalan Lazim |   Penafian Peta Laman
 
     
Tarikh Kemaskini : 01-06-2020 Total count : 11541533