image

Portal Rasmi
JABATAN PERUMAHAN NEGARA
Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan

image
Soalan Lazim
 
imageHubungi Kami
 
 
imageAduan &
Maklum Balas
imagePeta Laman
 

language

w3c

Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T

search

rss

Bijak Beli Rumah

 

 KEMPEN BIJAK BELI RUMAH
  #semaksebelumbeli 
PENGENALAN    

Promosi Kempen Kesedaran Awam (KKA) Bijak Beli Rumah              #SemakSebelumAndaTertipu Jabatan Perumahan Negara (JPN), KPKT merupakan salah satu kempen penerangan secara atas talian berkaitan Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan & Perlesenan) 1966 (Akta 118) yang mengguna pakai platform hebahan awam dalam menyampaikan maklumat berkaitan peranan JPN,KPKT,  penjelasan berkaitan transaksi jual beli rumah, hak-hak pembeli dan peraturan-peratuan yang terlibat di bawah Akta 118 yang boleh dijadikan garis panduan dan rujukan dalam mendidik bakal pembeli rumah di seluruh negara.
   
  OBJEKTIF  
  Melalui kempen ini, objektif utama yang disasarkan kepada masyarakat umum terutamanya pembeli rumah pertama ialah supaya pembeli menyedari bahawa mereka mempunyai pilihan dan hak yang dilindungi oleh Akta 118 dalam transaksi jual beli rumah. Justeru dalam kempen ini JPN, KPKT turut memastikan akses kepada maklumat-maklumat:- 1) Penyediaan garis panduan umum berkaitan langkah dan info pembelian rumah projek perumahan untuk bakal pembeli rumah terutamanya untuk pembelian rumah pertama 2) Promosi dan hebahan pelaksanaan KKA yang dilaksanakan secara sistematik dan efektif melalui pendekatan atas talian berdasarkan norma baharu. 3) Maklumat setiap program dan aktiviti KKA berteraskan peningkatan tahap kesedaran masyarakat disediakan dengan lengkap dari semasa ke semasa. Aspek penguatkuasaan Akta 118 juga terus digandakan oleh JPN, KPKT bagi memastikan pematuhan yang menyeluruh oleh semua pihak. Pendekatan melalui pendidikan dan informasi perumahan yang harus difahami oleh pembeli rumah akan diperkasakan supaya mereka tidak terkeliru dan dapat membuat pilihan yang cekap dan tepat dalam sesuatu proses pembelian rumah. Dengan ini, kes penipuan dan aduan berkaitan perumahan dapat dikurangkan.  
SKOP    
KKA Bijak Beli Rumah ini merangkumi maklumat, yang mencakupi skop seperti berikut : 1) Panduan Asas Pembeli Rumah Projek Perumahan Baharu 2) Hak-hak pembeli rumah dalam Akta Pemajuan Perumahan Kawalan & Perlesenan) 1966 Akta 118 3) Sistem carian maklumat pemaju seperti pendaftaran lesen pemajuan dan lain-lain 4) Sistem TEDUH yang merupakan gerbang permohonan perumahan KPKT 5) Pemahaman mengenai Akta Langkah-Langkah Sementara Bagi Mengurangkan Kesan Penyakit Koronavirus 2019 (Covid-19) 2020 [Akta 829] melibatkan Akta Pemajuan Perumahan Kawalan & Perlesenan) 1966 Akta 118. 6) Sistem Aduan Bersepadu KPKT & Hotline Perumahan bagi memudahkan orang ramai menghubungi dan melapor kepada JPN,KPKT berkaitan aduan dan pertanyaan mengenai isu perumahan.    
 
 

Kemaskini pada 2023-04-26 10:44:26 daripada Administrator

  •  
  • Print a div
  • Email this page
  • 6245